Houtrot

Houtrot herstellen en voorkomen

Staan uw houten kozijnen niet meer zo strak in de verf als voorheen? Voordat u een schilder inschakelt, is het belangrijk om uw kozijnen te controleren op tekenen van houtrot. Als het hout vochtig is geworden door regen of condensatie en niet snel genoeg heeft kunnen drogen, kunnen er schimmels in het hout groeien. Deze veroorzaken houtrot, waardoor het hout vermold wordt tot poeder of in vezels uiteen valt.

Houtrot in uw kozijnen: dit zijn de signalen

De eerste zichtbare tekenen van houtrot in uw kozijnen zijn blaasjes en scheurtjes in de verf. Verder gevorderde houtrot laat de verf afbladderen en uiteindelijk laten hele stukken hout los. Om te voorkomen dat het zover komt en u te maken krijgt met grote herstelklussen, kunt u uw kozijnen (en het andere houtwerk aan uw gevel) beter regelmatig controleren. Let hierbij vooral op de kwetsbare plekken waar water vaak achterblijft: de liggende delen, de onderkant van de staande delen en houtwerk dat vlak onder de dakgoot ligt, zoals boeidelen. Ook houten drempels zijn erg gevoelig voor rot.

Druk met uw duim op het hout. Als er sprake is van houtrot, zal het hout wat donkerder van kleur zijn en enigszins zacht aanvoelen. Ook kunt u de houtvochtigheid van uw kozijnen meten met een houtvochtmeter. Deze is verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelfzaken. Het vochtgehalte moet onder de 21% blijven. Overigens zijn niet alle soorten hout even gevoelig voor houtrot: hardhout rot minder snel dan bijvoorbeeld vurenhout of grenen.

Rotte plekken herstellen

Kleine plekken houtrot zijn relatief makkelijk te herstellen. U kunt houtrotplekken repareren door al het rotte hout te verwijderen. Verwijder ook een laag gezond hout van ongeveer 2 cm rond de aangetaste plek, omdat hier al schimmelsporen in aanwezig kunnen zijn. Breng vervolgens een primer op het overgebleven hout aan en vul het gat met houtreparatievuller. Als het gat erg groot is, kunt u het ook eerst deels vullen met kleine blokjes hout. Als de houtrot een groot deel van uw kozijnen aangetast heeft, kunt u beter een specialist inschakelen om de rotte delen te vervangen.

Zo voorkomt u houtrot in uw kozijenen

Een goede laag verf is essentieel om uw houten gevelonderdelen tegen rot te beschermen. Kies daarvoor altijd verf die geschikt is voor buitenschilderwerk. Ook de kleur verf is van belang. Een donkere kleur verf op uw kozijnen absorbeert namelijk meer zonlicht, waardoor de verf warm wordt en uitzet. Zodra het kouder wordt krimpt de verflaag weer, waardoor deze kan scheuren en vocht in het hout kan trekken. Schildersbedrijf Kunnen adviseert u graag over de juiste verf voor de kozijnen van uw woning in Weert of omgeving. Let er ook op dat uw kozijnen niet in de ramen klemmen. Dit kan de verflaag namelijk snel beschadigen.

Wilt u dat uw kozijnen en ander houtwerk goed tegen houtrot bestand zijn? Laat Schildersbedrijf Kunnen uit Weert uw kozijnen schilderen. Neem contact op voor meer informatie of om meteen een afspraak te maken.

Add Comment